A Facebookra feltöltött reptéri szelfik veszélyei

Szoktál szelfizni a reptéren, indulás előtt? Esetleg a repjegyedet vagy beszállókártyádat is rendszerint lefotózod, feltöltöd, hiszen mennyire menő már? 🙂 Megértelek, de ezentúl jobb, ha óvatosabban teszed.

Jóval több információt tartalmaz a beszállókártyád vonalkódja, mint azt gondolnád, és még csak nem is nagy dolog azt megfejteni.

Az utóbbi időben megsokszorozódott azon képfeltöltések száma a közösségi oldalakon, amelyek az illető beszállókártyájáról készülnek, frissiben, a várva várt utazás előtt. Azért rossz ötlet mindez, mert a vonalkód alapján egy online vonalkód olvasóval könnyen hozzáférhetnek adataidhoz, mint például, törzsutasszámod, célállomás repülőterének neve, lakcímed, telefonszámod, akár hitelkártya számod! Az adatokkal való visszaélés mellett akár a foglalásodba is belenyúlhat egy ügyes kezű hacker, ezért csak óvatosan a Facebook feltöltésekkel!

Ha mindenképp szeretnéd megosztani barátaiddal az örömhírt, próbáld úgy fotózni a beszállókártyát, hogy a vonalkód és/vagy néhány fontosabb adat (pl. járatszám) ne látszódjon.

A másik, amiért veszélyes lehet a dolog az az, hogy ezzel ötletet adsz a besurranó tolvajoknak, hiszen ország-világnak kihirdeted, hogy nem leszel otthon, sőt az országban sem egy ideig. Az ilyen bejelentkezéseket csak a szűk baráti köröddel oszd meg, de a legbiztosabb az lenne, ha csak hazaérkezésetek után töltenél fel mindent. Persze ez nem annyira real-time, ezáltal nem csúcsmenő, viszont ha saját (vagy akár bérelt) lakásban élsz, és senki nem lesz otthon amíg Te távol vagy, érdemes elgondolkodni ezen!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.