Mennyi költőpénzt vigyek?

Utazási irodás pályafutásom egyik kedvenc – ugyanakkor teljesen jogos – kérdése volt ez, melyet azért nehéz megválaszolni, mert nem csak mi, utazók különbözünk, de az adott út jellege is ezerféle lehet, mely természetesen meghatározza, mennyi költőpénzre lesz szükségünk.

Véleményem szerint az alábbi szempontok alapján érdemes kalkulálni az utazásra szánt költőpénz mennyiségét.

Milyen ellátásunk lesz a helyszínen?
Azaz, milyen étkezések vannak előre befizetve? Ha például all inclusive ellátást nyújtó szállodába megyünk nyaralni, akkor az ételekre, italokra szinte egyáltalán nem kell kalkulálnunk (ha csak nem egy-egy kirándulás, esti séta alkalmával elhagyjuk a hotelt, és ekkor fogyasztunk is valamit). Ebben az esetben azt vegyük számításba, mennyi pénzt szánunk shoppingolásra (szuvenírek, helyi finomságok, hűtőmágnes otthonra, ajándék a gyereknek), illetve, ha szeretnénk helyi programokon részt venni, tájékozódjunk előre az árakról (az utazási irodák megadják a szükséges információkat, ha általuk szervezett utazásra fizettünk be). Nézzük meg, hová akarunk feltétlenül elmenni, illetve azt is, amire talán elmennénk, erre is tegyünk félre pénzt. Számoljunk a borravalóval is (hordárok, takarítók, pincérek), és az így megkapott végösszegre még kalkuláljunk kb. 10% biztonsági tartalékot.

Nézzük azt az esetet, ha csak reggelink vagy vacsoránk van befizetve, esetleg nem nyaralni, hanem városlátogatásra, körutazásra megyünk. Ekkor az étkezések árával is számolnunk kell. Legjobb, ha utánanézünk, hogy a célterület árszínvonala mennyiben tér el az itthonitól, és az átlagos fogyasztásunknak megfelelően végzünk egy előzetes kalkulációt. Itt is számoljunk 10-15%-os tartalékkal, és ne feledkezzünk el a kávékról, fagyikról, egy-egy italról, stb.

Ha olyan országba utazunk, ahol helyszínen fizetendő vízumot, belépési vagy kilépési illetéket is kell fizetni, ezekre ne felejtsünk el félretenni. További pénzköltési lehetőségek, melyeket felírhatunk a listánkra, ha tervezünk ilyesmit: autóbérlés, taxi, transzfer, parkolás, múzeumi belépők, közlekedési jegyek, stb.

Végül, érdemes magunkkal vinni egy dombornyomott bankkártyát is, végszükség esetére, melyet, ha nem tervezünk használni, tartsunk a szállodai szoba széfjében.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.