Szállásfoglalás az interneten – tippek, ötletek

Mire figyelj, hogyan vedd elejét a problémáknak?

Utazásuk szervezése során ma már sokan kihagyják az utazási irodákat, és maguk foglalják az útjukat az interneten, hiszen már minden eszköz adott hozzá különböző foglalási portálok formájában (pl. Booking.com). Ha pedig még nyelvismerettel is rendelkezik az online világban magát jól feltaláló turista, akkor tényleg nincs több akadály.
Mégis minden elővigyázatosság ellenére előfordulnak problémák az előzetesen interneten lefoglalt szálláshelyre érkezéskor: nincs meg a szoba, nem érkezett be a foglalás a szállásadóhoz, nem azt a szobát kapták amit lefoglaltak, stb.

Adunk néhány tippet, hogy veled ilyesmi biztosan ne fordulhasson elő:

1. Ha online szállásfoglaló rendszeren keresztül foglalod a szállást (pl. Booking.com), foglalást követően vedd fel a kapcsolatot a szálláshellyel, és egyeztess le velük mindent (be-kijelentkezés dátuma, szobatípus, étkezés, létszám). Legjobb, ha indulás előtt egy héttel újra írsz nekik egy emlékeztetőt.

2. Ha biztosra akarsz menni, úgy foglalj szállást, hogy valamennyi előleget fizess is be, tehát ne azt a verziót válaszd, hogy a helyszínen kell kifizetned a teljes összeget. Ez azért célszerű, mert, ha reálisan belegondolunk, nem várhatjuk el a szállodától, hogy heteken, hónapokon át tartson nekünk egy szobát, amelyet közben nem tud másnak eladni, arra pedig nincs garancia, hogy megérkezünk és ki fogjuk fizetni a szobát. Persze nem szép dolog eladni előlünk az ilyen foglalásban lefoglalt szobát, de sajnos benne van a pakliban, hogy megtörténik. Ezért jó előre fizetni legalább valamennyi előleget, amivel biztosítjuk őket, hogy nem fogja veszteség érni. Ha mégis a 100%-os helyszíni fizetés mellett maradnánk, akkor írjunk a hotelnek indulás előtt egy héttel emailt, hogy biztos, hogy megyünk, várjanak bennünket és tartsák a szobát.

3. Indulás előtt egy héttel ellenőrizd újra a foglalási dokumentumokat, kaptál-e visszaigazolást (confirmation) vagy vouchert, jött-e a szállodától vagy a foglalási oldaltól bármiféle email (módosítás, lemondás, stb.) – a spam mappát is nézd meg! Készíts elő, nyomtass ki minden egyes levelezést, és vidd magaddal.

4. Foglaláskor alaposan nézd meg, hogy mit foglalsz. Ha nem vagy tisztában bizonyos fogalmakkal (különösen idegen nyelven), inkább nézz utána a foglalás fixálása előtt, hogy pontosan mit is takarnak, minthogy a helyszínen meglepetés érjen. Pl. egyes szobatípus nevek megtévesztők lehetnek. Ilyen a „run of the house” – ami azt jelenti, hogy „olyan szobatípus, ami éppen szabadon van” – tehát ez lehet akár tengerre néző szoba is, de lehet alagsori, fülledt, légkondi nélküli szoba is, ha nem szeretnél meglepetést, inkább ne foglald be ezt a típust. Az economy room szintén általában földszinti vagy alagsori, kilátás és/vagy erkély nélküli, kisméretű szobát takar. Persze az ára általában nagyon jó, és ha előre tájékozódsz, pontosan mit kapsz ezért a pénzért, nem ér meglepetés a helyszínen.

5. A szálloda által biztosított ellátásról is pontosan informálódj foglalás előtt, itt is lehetnek becsapós nevek. A kontinentális reggeli például nem több, mint egy zsemle, vaj, lekvár, esetleg egy szelet sonka vagy sajt, de ez sem mindenhol van benne. Lényeg, hogy nagyon alapszintű ellátást tartalmaz, és jó ha ezzel előre tisztában vagy, nem a helyszínen fogsz hoppon maradni.

6. Arról se árt előre meggyőződnöd, hogy azok a szolgáltatások, amelyek fel vannak sorolva a szálloda leírásánál, vajon mind benne vannak-e az árban? Itt a legegyszerűbb dolgokra kell gondolni, pl. légkondi, széf, tojásrántotta a reggelihez, napozóágyak, hűtőszekrény a szobában, stb. Nem túl kellemes, amikor érkezéskor kell szembesülnöd azzal, hogy még jó 20-40 eurót ki kell fizetned a fentiekre.

7. Ugyanez vonatkozik a sport, wellness és egyéb szolgáltatásokra. Klassz dolog ha a szállodában van lehetőség asztaliteniszezni, de ha az ütőkért külön fizetni kell, az már nem annyira felemelő, főleg ha nem számítasz rá.

8. Az egyik legfontosabb tényező, aminek ismerete nélkül ne foglald be a szállást: az az elhelyezkedés. Legyen szó tengerparti nyaralásról vagy városlátogatásról, a szállás elhelyezkedésén tudsz a legtöbbet nyerni és veszíteni is. Alaposan járj utána, hogy pontosan hány méterre / kilométerre fekszik a hotel a kívánatos célhelytől (pl. strand, látnivalók, városközpont, stadion, éppen ami). Ha nagyon benézed, akkor akár több órád is elmehet naponta a közlekedésre, a pénzről nem is beszélve, melyet közlekedésre költesz.

9. A célodnak, igényeidnek megfelelő szállást foglald, azaz: ha nászútra mész, ne foglalj családi hotelbe, mert kényelmetlenül fogjátok érezni magatokat. Ugyanez fordítva: ha gyerekkel utazol, ne menj főleg felnőtteket preferáló, elegáns hotelekbe, még akkor se, ha brutál jó a csúszdaparkja, mert nem fogjátok olyan jól érezni magatokat, mint egy családi hotelben, a gyerek is unatkozni fog. Ha tengerparti nyaralásra vágysz, ne foglald be az olcsó városi hotelt, mert utálni fogod, hogy buszozni kell a tengerpartra mindennap az izzasztó forróságban.

Remélem tudtam segíteni ezzel a pár tanáccsal. Ha mégis utazási irodára bíznád a szállásfoglalást, kattints ide, ha pedig online foglalnád le szállásod, nézz körül itt:Booking.com

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.